Aby wziąć
udział w festiwalu trzeba telefonicznie zarezerwować stolik.
Kontakty
do każdej restauracji znajdziesz
na w tym miejscu.
Świetne recenzje, tłumy gości i zachwyty nad zaserwowanymi potrawami skłoniły organizatorów do zorganizowania drugiej edycji i ponownego zebrania najlepszych szefów kuchni śląskich restauracji.
Święto
pysznego jedzenia rozpocznie się już
w najbliższy piątek i
potrwa ponad tydzień. Ostatnich gości najlepsze śląskie
restauracje podejmą w niedzielę, 5 marca. Co ciekawe – każde
miejsce przygotowało swoje indywidualne menu – więc dań do
porównania jest naprawdę dużo!
- Wielu gości chwaliło nasz pomysł i pytało, kiedy kolejna edycja. Uznaliśmy, że przełom lutego i marca, czyli końcówka zimy i wyczekiwanie na nadejście wiosny będzie idealnym terminem kolejnej edycji Festiwalu Restauracji Śląskich. Nieco zmodyfikowaliśmy również jego formułę, nadając przewodni smak – zdradzają organizatorzy festiwalu,
Bohaterem drugiej edycji będzie ubrany w ciemnozielony frak liści, biały i soczysty, bardzo zdrowy ale mocno niedoceniony por.
- Jest niskokaloryczny, ma sporo błonnika i jest doskonałym źródłem kwasu foliowego i innych witamin. Ma kojący wpływ na nasz układ krwionośny. A przy tym jego smak i forma daje wiele możliwości podania. Pora więc na pora w naszym festiwalu - dodaje Łukasz Gamoń, Szef kuchni Restauracji Diament w Zabrzu.
W
festiwalowym menu zobaczymy m.in.: zupę z pora, porowy popiół, czy
kluseczki porowe, ów warzywo w towarzystwie eklera albo sera
gorgnozola. II Festiwal Restauracji Śląskich nie będzie jednak
spektaklem jednego aktora. Goście będą mogli wybrać pełne,
przygotowane przez poszczególnych szefów kuchni menu składające
się z przystawki, zupy, dania głównego i napoju. Co ważne - w
każdej z restauracji będzie można zamówić nie tylko mięsny, ale
i wegetariański zestaw. Wszystko w niezwykle atrakcyjnej cenie 69
zł.
Jakie restauracje biorą udział?
- Kaktusy Kato Koncept w Katowicach, 32 746 70 70
- Restauracja Poziom+ w Gliwicach, 667 888 894, 32 721 70 02
- Restauracja Vacanza w Siemianowicach Śląskich, 885 600 088, 667 671 472
- Restauracja Cesarska w Chorzowie, 667 775 776, 32 606 84 40
- Restauracja Diament Zabrze, 698 142 553, 32 721 10 00
Już
dziś możemy zdradzić, że na pobudzenie apetytu szefowie kuchni
przygotują smaczną niespodziankę. To pilnie strzeżona tajemnica,
ale udało nam się zajrzeć do festiwalowego menu, by zdradzić Wam,
co przygotują kucharze.
Między
innymi: krem z pieczonej papryki z wędzonym twarogiem i popiołem z
pora, consome z borowików na żebrze wołowym, krem z marchwi,
rosół z kluseczkami porowymi, francuską zupę porową,
karmelizowanego pora z humusem i pudrem z buraka,
Główne dania to przede wszystkim:
- faworki z dzika z marynowanym porem, confitowanym czosnkiem i puree z białą czekoladą,
- policzki wieprzowe z marchwiowym puree, anyżem i sokiem wiśniowym,
- wegetariańskie gołąbki z kaszy gryczanej, czerwonej kapusty i sosem beszamel,
- por w tempurze, chutney z pomidora i ananasa, ziołowe puree oraz popcorn z kaszy,
- polędwiczki wieprzowe z gratin ziemniaczanym z grzybami, puree ziemniaczanym oraz sosem z sera bursztyn,
- polentę z ciecierzycy, piklowanego buraka i warzywa,
- halibuta w porach z makaronem tagliatelle,
- pora duszonego w białym winie ze szparagami, oliwkami i chrupiącym pieczywem,
- kaczkę z panczkrautem,
- kluski śląskie z zielonym pesto, tofu i orzechami.
Aby wziąć udział w festiwalu trzeba telefonicznie zarezerwować stolik. Kontakty do każdej restauracji znajdziesz na w tym miejscu.