Tłusty czwartek w Zagłębiu. Gdzie można znaleźć najlepsze pączki? Sprawdziliśmy

Gdzie w Zagłębiu znaleźć najlepsze pączki? Oto kilka propozycji. W ofercie znajdziemy pączkowe boxy, pączki z popcornem i z domową konfiturą.

Pixabay
Gdzie w Zagłębiu znaleźć najlepsze pączki?

Tłusty czwartek zawsze wypada na ostatni czwartek przed Wielkim Postem, stąd też ten dzień jest świętem ruchomym. W tym dniu objadanie się pączkami i faworkami jest dozwolone i, podobno, paczki w tłusty czwartek nie tuczą. A gdzie w Zagłębiu można kupić dobre pączki?

Sprawdzona receptura

„Blueberry Cakery”, czyli Pracownia Słodkiej Kreacji w Dąbrowie Górniczej, w tłusty czwartek przygotowała dla wszystkich smakoszy dwa rodzaje pączkowych boxów. Każdy z nich zawiera 9 sztuk. Box Donuts zawiera donuty z wiśnią i czekoladą, marakują i białą czekoladą oraz orzechem. W Boxie Krepeleczki znajdziemy pączki z pomarańczą i konfiturą malinową, orzechem i solonym karmelem.

Sieć „Cukiernia Cieplak” swoje punkty ma nie tylko w Dąbrowie Górniczej, ale również w Będzinie. Pączki ma tłusty czwartek można było kupić już wczoraj od godziny 20:00. Swoje słodkości cukiernia tworzy na podstawie niezmiennej od 66 lat receptury. W ofercie znajdziemy pączki z marmoladą, adwokatem oraz różą.

Sosnowiec i wiele pączkowych możliwości

Cukiernia „Abadaba” z Sosnowca zadbał o to, żeby najwięksi smakosze nie musieli po pączki przyjeżdżać. Przy zakupie minimum 50 sztuk pracownicy dostarczą słodkości na wskazany adres. W czwartkowym menu znalazły się pączki nadziane: różą i polane polewą truskawką, budyniem, adwokatem, oreo i śmietaną, porzeczką, karmelem i czekoladą, a także mini pączki polane lukrem. Niespodzianką są pączki ze słonym karmelem z marakują posypane popcornem.

„Przystanek Pieczywo i Kawa” w Sosnowcu nie tylko uraczy nas w tłusty czwartek kawą i świeżym chlebem, ale także czterema rodzajami pączków:

  • Kinder bueno (orzechy laskowe, pralina, belgijska mleczna czekolada)
  • Pistacja i róża (pistacja, konfitura różana, belgijska biała czekolada)
  • Klasyk (krem pâtissière, laska wanilii, konfitura malinowa)
  • Solony Karmel (domowy solony karmel, konfitura z czarnej porzeczki, orzechy ziemne)

W „Przystanku” przyznają, że liczba pączków jest ograniczona.

– Jako mała, rzemieślnicza pracownia pieczywa i słodkości nigdy nie robimy ilości hurtowych. Każdy nasz produkt jest robiony ręcznie z dbałością o jakość składników wyjaśniają.

Piekarnia przyjmowała również zamówienia na pączki, a zainteresowanie było tak duże, że osiągnęło granicę możliwości produkcyjnych. Wszystkie produkty, również pączki tworzone są przy pomocy własnych receptur.

Fakt ze robimy je ręcznie, na bazie mąki z lokalnego młyna, na bazie masła 82% i wiejskich jajach. Nie znajdziecie tu spulchniaczy i konserwantów. Smażone tradycyjnie na smalcu. Każdy krem robiony jest od surowców. Nie znajdziecie u nas aromatu pistacjowego, ale zrobioną przez nas pastę z pistacji w kremie na bazie prawdziwego nabiału, który pozbawiony jest białek roślinnych i ulepszaczy. Konfitura różana u nas to róża i cukier, nie ma w niej sztucznych różanych aromatów. Tak samo w przypadku kremów czekoladowych, są to kremy, na bazie najwyższej jakości czekolady, która pozbawiona jest tłuszczów palmowych, a zawiera wyłącznie tłuszcz kakaowy przekonują w „Przystanku Pieczywo i Kawa”.

Zjedliście już pączki?